Bevezető John Silence okkult kalandjaihoz

„M. L. W.-nek
Aki az igazi John Silence volt
és
társam számos kalandban”

A XX. század népszerű angol irodalmára hatalmas örökséget hagyott a viktoriánus kor okkult detektívtörténetek tekintetében is. Az olyan klasszikus szerzők, mint John Sheridan LeFanu (Dr. Hesselius megalkotója) vagy Sir Arthur Conan Doyle (Sherlock Holmes és Dr. Watson) kikövezték a természetfelettibe oltott modern krimi előtt az utat. Amelyre számos és ismert szerző rálépett – a legismertebb közülük talán Bram Stoker és karaktere, van Helsing, valamint Algernon Blackwood és az ő doktora, John Silence.

Blackwood sokat gondolkodott, milyen típusú történetekkel töltse meg következő könyvét. Volt már az asztalfiókjában néhány, ezoterikus és okkult témájú írás. Kiadójának, Eveleigh Nashnek egy nap az az ötlete támadt, hogy talán kiötölhetne egy közös karaktert, amellyel ezáltal keretbe foglalná azokat. Ilyennel Blackwood még sosem próbálkozott. Ami azt illeti, egyáltalán nem tervezett történeteket írni egy léleklátó vagy okkult orvosdetektívről, ráadásul eddig nem mutattak írásai semmiféle szerves kohéziót egymással, de végül elnyerte a tetszését az ötlet. Emiatt azonban át kellett dolgoznia néhány már megírt darabot, bele kellett foglalnia az orvost, aki lényegében központi szerepet játszik bennük.

John Silence alakját Blackwood nem önmagáról formálta meg. Életrajzírója, Mike Ashley megemlíti, hogy egyetemista korában megismerkedett egy negyedéves indiai diákkal, akihez aztán szoros barátság fűzte. Többek közt segített Blackwoodnak megérteni Patandzsali aforizmáit, és ő mutatta meg neki a meditáció és a helyes légzés technikáit. Tengerparton tett sétáik alkalmával elmélyült eszmecserét folytattak a reinkarnáció titkairól és a korábbi életek lehetőségéről. John Silence-könyvét Blackwood egy bizonyos „M. L. W.” monogramú ismerősének ajánlotta – Ashley azonban nem talált ilyen kezdőbetűkkel rendelkező indiai diákot az egyetem évkönyveiben. Feltételezhetnénk azt is, hogy a rejtélyes illető az Arany Hajnal Hermetikus Rend egyik tagja lehetett – de ha már itt tartunk, akár a Blavatsky-féle teozófiai körökben is kereshetnénk ezt a személyt. Sőt mi több, magánéletében is kutathatnánk olyasvalaki után, akire illik a leírás. Mivel azonban tudomásunk szerint egyik ismerősének a nevéhez sem illik a monogram, csak találgathatunk, ki is pontosan társa „számos kalandban”.

Dr. Silence eredetileg Dr. Stephan lett volna. Blackwood egyik barátjának unszolására változtatta meg a legutolsó pillanatban. Bizonyos elméletek szerint a doktor Jim Shorthouse fejlettebb, érettebb alteregója, és nem csupán azért, mert még nevük monogramja is azonos. Shorthouse kezdetben zűrös és különc egyén, akinek az érdeklődését azonban inkább a spirituális és kevésbé materiális dolgok keltik fel. Aztán egyszer csak megjelenik Silence: éveket töltött a világtól elzártan, olyan tudomány beavatottja lett, amelybe betekinteni csak nagyon keveseknek adatott meg.

A könyv 1908 szeptemberében jelent meg. Nash igazán gyümölcsöző és varázslatos lehetőségeket látott benne, így gondolt egy merészet, és teleplakátolta egész Londont a kötet reklámjával, amelyen egy borongós tekintetű férfi néz ki az ablakon a városra. A sikert jelzi, hogy év végére háromezer példány kelt el a könyvből, és ez volt Blackwood első kötete, amely az Egyesült Államokban is megjelent (1909-ben). Érdekesség, hogy Nash első kiadásának borítóján egy szvasztika látszik, természetesen eredeti, ezoterikus jelentése folytán (Indiában a jó szerencse, Kínában a halhatatlanság jele).

A könyv által keltett közéleti hullámok Blackwoodot lepték meg a legjobban. Voltak ugyanis kellemes és egyaránt kellemetlen utóhatások is. Blackwoodot elsősorban ezen történetei miatt ismerik. Hírnevet, elismerést és zsíros bevételt, azt aztán szerzett ez a könyv Blackwoodnak, ám ezzel együtt a „fekete mágus” jelzője is ráragadt. Valaki ugyanis, feltehetőleg egy távoli rokon azt kezdte terjeszteni róla, hogy fekete miséken vett részt, ahol vadabbnál vadabb szertartásokat hajtottak végre fiatal gyerekek bevonásával. A média persze elcsámcsogott ezeken a képzelet szülte meséken, hogyne tette volna, amikor olyasvalakiről volt szó, aki szoros kapcsolatot ápolt nem egy okkult körrel – és hogy vajon mit műveltek ezen titkos társaságok tagjai, nos arról számtalan képzeletdús spekuláció született. És bármennyire is élénk képzelőerővel rendelkezett, Blackwood sohasem gondolta volna, hogy hírneve szárnyalásával olyan rajongó olvasókra is szert tesz, akik igazából nem is irodalmi érdemei miatt fordulnak levélben hozzá – vagy John Silence-hez –, hanem okkult természetű gondjaikkal, segítséget és útmutatást remélve tőle. Egy Christchurchből származó férfiú például azért írt Blackwoodnak, mert nagyon szeretett volna találkozni azzal a bizonyos M. L. W.-vel és igénybe venni nem mindennapi szolgálatait. Egy másik levélíró szívesen lépett volna akár telepatikus kapcsolatba az okkultista doktorral. Blackwood ugyan nem volt mindig abban a helyzetben, hogy mindenkinek válaszoljon, néhány érdekesebb esetnek azért utánajárt. Nem érdekelték a kísértetjárta házak vagy a szellemek, de a pszichés szenvedések beszámolói felkeltették az érdeklődését.

Talán a hírnév negatív árnyoldala is közrejátszott abban, amikor nemet mondott Nash azon kérésére, hogy rukkoljon elő újabb Silence-történetekkel. Vagy egyszerűen csak nem látta értelmét annak, hogy újabb eseteket kreáljon képzeletbeli doktorának. Úgyhogy Nashnek másvalakivel kellett (pénzügyi) éhségét csillapítania. Ez a szerző nem volt más, mint William Hope Hodgson, aki a szellmhajhász Carnacki alakját alkotta meg.

Az első kiadásban öt történet szerepel (A Psychical Invasion, Ancient Sorceries, The Nemesis of Fire, Secret Worship, The Camp of the Dog). Az A Victim of Higher Space csak később, 1914-ben jelent meg a The Occult Review decemberi számában. Ez a történet is helyet kapott volna az 1908-as kiadásban, de Blackwood az utolsó pillanatban kivette a kéziratból, mert gyengének találta.

Somogyi Gábor

Az Algernon Blackwood: Az elhagyott ház és más rémtörténetek kötetünk november 17-ig előrendelhető a webshopunkban.

Az előrendeléshez kattints ide!

0
    0
    KOSARAM
    A KOSARAD MÉG ÜRES